jueves, 13 de octubre de 2022

COMPARATIVA ENTRE LA PROPOSTA PRESENTADA PER LA DIRECCIÓ I LA PROPOSTA DE PLATAFORMA DE CONVENI COL·LECTIU A TRANSPORTS DE BARCELONA

Plataforma acceptada per tots els sindicats i per la plantilla, mitjançant l’assemblea de treballadores i treballadors:

1.- CONVENI

- 4 anys 2022/2025  (Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

En la proposta entregada per la direcció, (Articulo 2: Vigencia y duración) a la reunió que va començar el dia 11 a les 10:00h i va acabar a les 03:00h, s’accepta aquest punt

2.- RECUPERACIÓ DEUTE CPT
(Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

- Crear una bossa de dies individual equivalent a 4,6 dies per any treballat en el període 2003/2019. En aquest punt inclòs a “Título IV: Politica social. Articulo 28: Jubilación parcial” la nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ens menysté i ens menysprea, ja que només ofereix 3 dies per any en comptes del 4’6 dies que surten dels càlculs fets pels sindicats del comitè d’empresa i aprovats per l’Assemblea. És curiós, per no posar un altre qualificatiu, que ho inclogui en política social però si després ens posem a analitzar el text veiem:

1.-Les persones treballadores vam decidir en assemblea que: per facilitar a la nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció el retorn dels 25milions d’€uros, ens ho podria compensar en dies. Els dies són 4’6 dies per any treballat. Si has estat del 2003 al 2019,són 17 anys (17 x 4’6 = 78’2 ≈ 78 dies) en canvi la direcció proposa (17 x 3 = 51 dies)  

2.-La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ofereix la ridícula quantitat de 51 dies, 27 menys dels que va aprovar l’Assemblea però a més a més amb infinitat de condicions.

Primera condició: 1/3 de 51, és a dir, 17 dies els podem gaudir de la següent manera: d’1 a 3 dies com a màxim per any.  

Segona condició: de dilluns a divendres i que no coincideixi amb festa oficial, ni vacances d’estiu, ni setmana santa, ni nadal. S’haurà  de sol·licitar com a mínim amb 5 dies d'antelació i ens podran denegar si en el mateix dia coincideixen més peticions d’altres persones en el mateix centre i amb les mateixes funcions. En tal cas, tindrà dret la persona de major antiguitat. Totes aquestes condicions només pel primer dia.

Tercera condició: Per obtenir el segon dia, a més a més de les condicions anteriors , el percentatge d’absentisme haurà de ser inferior al 12 % del grup al que pertany la persona treballadora.

Quarta condició: per obtenir el tercer dia, (en 1 any) el percentatge d’absentisme haurà de ser inferior al 10 %.

3.-Les 2/3 parts restants, 34 dies, ens obliguen a agafar-los quan ens jubilem, compactant els dies i treballant efectivament. Això últim només pel personal de conducció i material mòbil.

3.- DESPLAÇAMENT DINS DE JORNADA
(Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

- preu hora ordinària o el seu equivalent en descans al llarg dels 4 anys de conveni

- 0 % 2022

- 50% 2023

- 75% 2024

- 100% 2025


La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no ens deixa escollir entre cobrar o descansar. Això suposaria per una banda que els que ja cobren l’extra passessin d’un tram impositiu al següent amb el consegüent minvament econòmic. A més a més no aconseguiríem la reducció de jornada tan desitjada per gran part de la plantilla, sobretot la de conducció, que és la que pitjors condicions de treball té i per tant més baixes té. Una altra conseqüència de no aconseguir que fos gaudida, seria que no entraria nova plantilla i la gent que està amb contractes temporals i precaris seguis en la mateixa situació. Continuaríem amb la mateixa mitja d’edat, de quasi 50 anys, amb el que això suposa.

4.- MILLORAR CALENDARIS MATERIAL MÒBIL - REDUCCIÓ DE CAPS DE SETMANA DE CÒMPUT (Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

- 2022 reducció 1 cap de setmana

- 2023 reducció 2 caps de setmana

- 2024 reducció 2 caps de setmana

- 2025 reducció 2 caps de setmana


La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ofereix, en el punt “Artículo 19: Calendario laboral Material Móvil”, treballar TOTS els caps de setmana cobrint-se amb art. 20 i extraordinari, sent d’obligat compliment. La petició del col·lectiu de MM era que fos voluntari com ho tenen els conductors, qui vol fa extra i el cobra qui no vol el gaudeix. Això també farà que la seva jornada diària augmenti ja que no s’aconsegueix cap reducció de la jornada anual.

- Reorganització Oficina de Centre

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no ofereix res de res.

5.- MILLORAR CALENDARIS DE LA RESTA DE LA PLANTILLA(Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

- 2022  1666 hores anuals 224 dies laborables/any

- 2023  1658,56 hores anuals 223 dies laborables/any

- 2024  1651,13 hores anuals 2 dies laborables/any

- 2025  1643,70 hores anuals 221 dies laborables/any


Del punt 5 la nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció NO ofereix res de res ni directe ni indirectament. Vergonyós!!!

6.- ELIMINAR PRECARIETAT LABORAL(Plataforma unitaria+Assemblea treballadores/treballadors)

- Eliminar serveis partits en cap de setmana

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no ofereix res de res.

- Jornades de guàrdies seguides (tots els serveis que contemplen fer més d’una línia seran considerades guàrdies)

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no ofereix res de res.

- Compactació de lactància en base a la jornada real

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ho ofereix perquè ho marca l’actual redacció de l’article 37.4 de l’Estatut dels Treballadors, després de la seva reforma degut al Reial Decret-Llei 3/2012 de 10 de febrer. La direcció porta calculant malament la compactació de lactància des de 2012, això suposa, que de mitjana ha estat donant 4 dies de menys des de l’any 2012 en cada període de compactació. Una cagada més de la direcció que cobra uns sous estratosfèrics per no saber fer la feina que qualsevol persona amb una EGB o ESO sabria fer.

- Millorar l’aplicació d’accés a l'adequació de jornada. Considerar com excepcionals i donar preferència, en l’aplicació de criteris d'assignació de serveis, a les persones que acreditin tenir al seu càrrec a persones amb una discapacitat d’un 33% o més i un fill, o més, menor de 12 anys.




La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció NO ho ofereix.  

Segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut), la discapacitat és un fenomen complex que reflecteix una estreta relació i al límit entre les característiques de l'ésser humà i les característiques de l'entorn on viu. De cara a enderrocar  les barreres que  aboquen a les persones amb discapacitat a l’exclusió social, fomentar, i  no limitar, la seva activitat ni la dels infants menors de 12 anys que hi conviuen, i que es veuen condicionats per aquestes circumstancies degut a les inexistents mesures socials al respecte fins ara, es prioritzaria donant preferència en l’assignació d’horaris. S'establiria en segon lloc d’ordre de prelació l’assignació de serveis, darrera del personal fixe amb servei de dilluns a dissabte i festius durant tot l’any, al personal que acrediti tenir una persona a càrrec amb discapacitat del 33% o més, juntament amb un o més fills menors de 12 anys, independentment de l’horari de la parella, atès la impossibilitat de fer-se càrrec una sola persona degut a la esmentada diversitat familiar.                                                  

- Lavabos dignes amb perspectiva de gènere.

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no ofereix res de res, és evident que els seus WC no tenen res a veure amb els nostres lavabos de línia. Els lavabos han de contenir unes piques d’aigua amb capacitat i característiques necessàries per fomentar i possibilitar l’ús de la copa menstrual, així com uns contenidors especials per productes menstruals d’un sol ús. Hauria d’haver paper especial per eixugar-se les mans per garantir que hi hagi suficient paper higiènic. La tassa hauria d’estar a una alçada màxima de 40 cm. Augmentar la freqüència de neteja dels vàters.

7.- MILLORA PRESTACIONS

- Millorar prestacions IT amb equiparació a Metro.

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció té a bé concedir-nos aquest punt.

- Millorar prestacions IT als 55 anys amb garantia de lloc de treball davant d’una revisió.


La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció té a bé concedir-nos aquest punt quan hi hagi la primera vacant en el seu antic lloc de treball (sense límit màxim d’espera) i sempre i quan la revisió no hagi estat demanada per la persona treballadora.

- En cas d’optar a lloc alternatiu un termini màxim de 3 mesos pel reingrés.

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció NO té a bé concedir-nos aquest punt, seria massa demanar una mica de diligència.

- Actualització FAS.  

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no dona cap millora en el FAS.

- Compensació per escollides intermèdies de línia.

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no dona RES de RES en aquest punt. Les escollides per 2 anys a la pràctica són nul·les de fa molts de temps, fan el que volen amb el col·lectiu de conducció i és impossible organitzar-se la vida diària amb aquests canvis constants. No els hi costa 1€ i aguanta els 2 anys una escollida només és obligatori pel personal de conducció. La direcció pot treure i posar serveis quan li roti.

8.- TOT ACOMIADAMENT IMPROCEDENT ES CONSIDERARÀ NUL


La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no dona una cosa que a Metro si que tenen.

9.- PUJADA SALARIAL

- 2022 Augment lineal a salari base (2% massa salarial dividit total plantilla TB)

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no dona l’augment lineal però a “Articulo 9: Retribuciones salariales para el año 2022” dona un 3’5%  només en els següents conceptes: salari base i art.20/canvi de sisè, la resta de conceptes salarials mantenen els preus de las taules  de 2021, no s’augmenta un 3’5% de tota la nòmina.

- 2023 Taules salarials segons llei pressupostos generals 2023

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció a “Articulo 10: Retribuciones salariales para el año 2023” ofereix modificar els següents conceptes: salari base, plus dissabte, plus festiu, plus VPT (canviant el nom) però sense especificar la quantia i/o el tant per cent. La resta de conceptes salarials mantenen els preus de les taules de 2022.

- 2024 Taules salarials segons llei pressupostos generals 2024

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció a “Articulo 11: Retribuciones salariales para el año 2024” ofereix modificar els següents conceptes: salari base, plus dissabte, plus festiu, plus VPT (canviant el nom) però sense especificar la quantia i/o el tant per cent. La resta de conceptes salarials mantenen els preus de les taules de 2023.

- 2025 Taules salarials segons llei pressupostos generals 2025


La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció a “Articulo 12: Retribuciones salariales para el año 2025” ofereix modificar els següents conceptes: salari base, plus dissabte, plus festiu, plus VPT (canviant el nom) però sense especificar la quantia i/o el tant per cent. La resta de conceptes salarials mantenen els preus de les taules de 2024.

- Antiguitat 2022 5% Salari Base

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ho ofereix en el que seria el futur article 9.

- Plus dissabte i Festius 30,55 € a partir 2023

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ho ofereix en el que serien els futurs articles 10, 11 i 12.

- Plus VPT (canviar nom – plus específic per cada col·lectiu)

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ho ofereix 


- Hores a còmput. Una hora realitzada a comput igual a 2 hores de descans a partir 2023                                                     

En el text presentat per la nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció no apareix per en lloc, una altra cosa ben diferent és si ho va plantejar de manera verbal.                  

- Plus Transport extraradi igual que Metro  

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció NO ho ofereix            

 - Canvis de sisè tots a preu període estival.                                                              

La nefasta, sobredimensionada i supra remunerada direcció ho ofereix a l’article 9: “Retribuciones salariales para el año 2022” donant-li el nom de prima per canvi de dia treballat en descans de cap de setmana (cambio de sexto/art. 20) i aplicant un 3’5% d’augment quedant-se en els 118€

DONCS SEGONS EL FULL PUBLICAT PEL COMITÈ D’EMPRESA, SOBRE LA REUNIÓ QUE VA COMENÇAR L’11 D’OCTUBRE A LES 10:00H I VA ACABAR EL 12 D’OCTUBRE A LES 03:00, TOTS ELS SEUS MEMBRES ACCEPTAVEN AQUESTA INSUFICIENT I INFUMABLE PROPOSTA QUE RES TÉ A VEURE AMB EL QUE VA APROVAR L’ASSEMBLEA. HI HA ALGUNA COSA MÉS QUE NOMÉS ES VA DIR DE VIVA VEU?

DES DE BESCANVI SINDICAL ESPEREM QUE CANVIÏ RADICALMENT EL NIVELL D’EXIGÈNCIA DELS SINDICATS, EN VERS ELS PUNTS ACORDATS EN ASSEMBLEA DE TREBALLADORES/TREBALLADORS EN LA PROPERA REUNIÓ QUE ES CELEBRI AMB LA DIRECCIÓ. AGRAIRÍEM TAMBÉ, QUE QUAN S’ARRIBI A UN PREACORD NO ES PORTI A UNA ASSEMBLEA AMB NOCTURNITAT, ALEVOSIA I SENSE TEMPS PERQUÈ LES PERSONES TREBALLADORES ENS LLEGIM EL DOCUMENT.

No hay comentarios:

Publicar un comentario